West-Vlaams jeugdkampioenschap

Zaterdag 30/09 en zondag 01/10 was Kasteel Wallemote in Izegem het decor voor het West-Vlaams Jeugdkampioenschap schaken. In het prachtige domein namen bijna 90 schakers, verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën, het tegen elkaar op met voor de beste spelers als beloning een ticket voor het Vlaams Jeugdkampioenschap 2024.
Onze club KWSLE was goed vertegenwoordigd dit jaar met maar liefst 10 deelnemers die aangesloten zijn bij onze club en 2 speelsters die meespelen in onze competitie maar aangesloten zijn bij een andere club.
Bij de -10 hadden we Oscar (Stap 2), Thymen (Stap 2) & Eden, bij de -12 speelden Aman en Arthur (Stap 2), bij de -14 vinden we Amin (Stap 3), Arnaud (Stap 2) en Dawid (Stap 2) terug, Ward (Stap 3) en Lotus waren present bij de -16 en Niel en Sean (Stap 4) waren ingedeeld bij de -18.

U10

De -10 speelden hun wedstrijden allemaal af op zaterdag. De loting viel de eerste wedstrijd wat tegen, want Oscar en Thymen moesten het onmiddellijk tegen elkaar opnemen. Oscar won het onderlinge duel en beiden zouden daarna nog 3 van hun overige 6 wedstrijden winnen. Daarmee eindigde Oscar 5de met 4/7 en Thymen 8ste met 3/7. Dankzij deze goede resultaten plaatsten beide spelers zich voor het Vlaams Jeugdkampioenschap. Eden won uiteindelijk de reeks met een indrukwekkende 6/7.

U12

Aman kon enkel spelen op zondag, dus de eerste 4 wedstrijden was het enkel Arthur die aan de bak moest. Het was zijn eerste toernooi en net als de andere debutanten van onze club was het wennen aan de klok en de tijd. Er werd sowieso in deze reeksen wat te snel gespeeld, maar die ervaring zal nog wel komen. Arthur eindigde de dag mooi met een overwinning. Op zondag waren er nog 3 wedstrijden, waarin nog anderhalf punt werd behaald. De remise was tegen clubgenoot Aman, die op zondag zijn eerste wedstrijd knap had gewonnen. Uiteindelijk eindigde Arthur 15de met 2,5/7 en Aman 18 met 1,5/7.

U14

Bij de -14 kwamen naast Amin ook debutanten Arnaud en Dawid in actie. Beiden misten nog wat ervaring met langere partijen, zeker Arnaud die zijn eerste partij eindigde met een kwartier meer op de klok dan toen hij begonnen was. Dit is iets waar we dit jaar zeker zullen aan werken tijdens de les. Onder licht protest konden we ze toch overtuigen om te noteren, zodat ze al iets minder snel zouden spelen. Amin behaalde een mooie 3,5/7 en eindigde daarmee knap 9de. Jammer genoeg net niet voldoende om zich te plaatsen voor het Vlaams Jeugdkampioenschap. Dawid, die op zondag niet kon spelen, behaalde 2/7 en eindigde op de 16de plaats, Arnaud behaalde 1,5/7 en strandde op plaats 19.

U16

Ward begon het toernooi goed met een overwinning, maar ondervond daarna dat de tegenstanders hier niet van de minste waren. De meeste partijen liepen gelijk op, maar enkele foutjes zorgden ervoor dat het punt meestal naar de tegenstander ging. Maar voor iemand die nog geen jaar schaakt, mag hij best trots zijn dat hij al zo ver is gekomen. Hij behaalde 2,5/7 en eindigde hiermee 16de. Wie ook meespeelde bij de -16 was Lotus. Zij peuzelde de tegenstand met huid en haar op en stond enkel één remise toe. Ze won overtuigend deze categorie met 6,5/7.

U18

Bij de -18 konden zowel Niel als Sean zich ook plaatsen voor het Vlaams Jeugdkampioenschap. Net als Lotus won ook Niel zijn reeks met 6,5/7. Ook Sean liet hier en daar iets liggen in partijen waar hij de overmacht had en behaalde 2/7 en eindigde op de 8ste plaats.

Conclusie

We zijn heel blij met de grote opkomst van onze jeugdspelers op het toernooi. Voor velen was het hun eerste ervaring en onmiddellijk één van de moeilijkste van het seizoen, want de top van West-Vlaanderen was hier aanwezig. We zijn ervan overtuigd dat ze dit jaar nog mooie resultaten zullen neerzetten op volgende toernooien en hopelijk kunnen wij hen dit jaar tijdens de lessen nog veel bijbrengen. Proficiat!

Foto’s

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *