Doen we het eens op een andere manier?

Met de Coronacrisis in volle gang ligt de club tijdelijk stil. Ook de interclub en andere competities liggen voorlopig stil. Maar dit is enkel het fysieke gebeuren. Niets weerhoud u ervan om op creatievere manieren te schaken.

Op TV

Met het kandidatentornooi dat morgen begint is het een uitgelezen moment om even reclame te maken voor live-uitzendingen die gewoon vanuit je luie zetel kan volgen. Pak je bord erbij en speel zelf de partijen van Ding Liren na.

De meeste uitzendingen gebeuren via Twitch. Dit platform is voornamelijk gekend onder gamers waar grote e-sports tornooien worden uitgezonden. Maar ook de Fide en andere grote organisatoren kennen de weg naar dit platform. Via twitch.tv/directory/game/Chess kun je de uitzending op je pc starten. Geen goesting op je computer naar de living te verhuizen? Met een Chromecast van 40 EUR kun je gewoon vanop je computer naar je TV “casten”. Te technisch? De webmaster komt deze heel graag bij jou opzetten 😉

Online

Toch liever zelf schaken? Onze club is naast de schaakavonden in de Treffer ook online actief. Zo is er een community op chess.com (chess.com/club/luctor-et-emergo) en is er ook community op lichess (llichess.org/team/kwsle).

Daarnaast kun je op chess.com en lichess en andere sites als chess24 en playchess op eenvoudige manier partijen spelen tegen oa. Italianen en Wuhanezen.

Toch liever met bord en stukken?

Op zich is er niets dat u weerhoud om uw schaakmaatjes op te zoeken? Er bestaat ook zoiets als Correspondentieschaak! Wat betekent dit? Heel simpel: wit dropt een briefje (of mail) bij zwart in de brievenbus met de zet die hij wenst te spelen, waarna zwart zijn briefje met de tegenzet in de bus dropt bij wit en zo kan er een hele partij gespeeld worden met enkel briefjes met zetten in de bus gedropt te hebben.

De partij kun je ook versnellen door middel van conditionele zetten op te schrijven. Zo kan je op 1 briefje uw gehele opening al op het bord zetten.

Ik speel 1. e4.

Indien jij 1. … e5 antwoord, speel ik 2. Pf3.

Indien jij 1. … c5 antwoord speel ik 2. Lc4

Qua tempo kan er gekozen worden voor vb. max 3 dagen per zet. Maar je kan ook kiezen om de partij max 100 dagen te rekken waarbij je dus beide 50 dagen krijgt en deze invult naar jou eigen keuze.

Voor de mensen met ambitie er zijn ook nog speciale titels te winnen in correspondentieschaak.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *