Lesdag Sipke Ernst voor volwassenen

GM Sipke Ernst was door de schaakclub van Waregem gereserveerd voor een volledige zaterdag. Vanaf 14u schoven een 17-tal clubspelers aan om hun schaakbagage bij te spijkeren.

Als ervaren schaakcoach wist hij zijn publiek mee te nemen op een gevarieerde tour van thema’s. We kennen allemaal wel het Benkogambiet of de scherpe Benoni, maar met welke concepten en ideeën kan je concreet aan de slag en dit met beide kleuren? Sipke zorgde ervoor dat elke aanwezige actief betrokken werd in de les, waardoor het zeker een geslaagde uitwisseling van ideeën werd.

Enige theoretische kennis van de toreneindspelen is voor elke amateurschaker van belang en dus ging GM Ernst in op een aantal vermaarde posities zoals de Philidor en Lucena. We bespraken eveneens wanneer het van belang is om bijvoorbeeld de toren op de achterste rij te houden in de verdediging.

Op vraag van Thomas ging de sympathieke Fries tot slot in op de behandeling van isolani-stellingen die ontstaan uit tal van openingen, zoals het aangenomen Damegambiet, de ruilvariant in het Caro-Kann, … Met verschillende boeiende voorbeelden van grootmeesterpartijen of een eigen partij (zie: https://www.chessbomb.com/arena/2015-wbcc/03-Ernst_Sipke-Van_Wely_Loek) kregen we heel wat vurig aanvalswerk op het bord.
Nuno vatte het dan ook mooi samen door te stellen dat de speler met de geïsoleerde pion vooral vooruit moet denken!

Kortom, dit was een erg geslaagde training waar elke speler met nieuwe kennis op kan terug kijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *