Summer of Chess

Maart 2017, de eerste plannen worden gesmeed tussen Thomas en Jeroen om in de zomer deel te nemen aan een buitenlands toernooi. Thomas heeft iets gelezen over het internationaal schaakfestival “Terre degli Elimi” dat plaats vindt in Erice (Sicilië). Het duurt niet lang alvorens beide heren ingeschreven zijn.

April 2017, het toernooi wordt gespeeld in 3 reeksen: +1900 elo, -1900 elo en -1700 elo.
Met nog één interclubmatch te gaan heeft Jeroen 1897 elo fide. Jean Jaures schotelt een tegenstander van 1700 voor die gelukkig vrij vroeg in de partij een stuk weg blundert en opgeeft. Net voldoende voor 3 extra fidepunten. Zowel Thomas (2201 elo) als Jeroen mogen dus aantreden in de A-reeks.

Juni 2017, op de facebookpagina van de organisatie verschijnt een voorlopige deelnemerslijst. Er bevinden zich 4 grootmeesters en 4 internationaalmeesters onder de deelnemers, evenals enkele vrouwelijke internationaal meesters en fide meesters.

27 juli 2017, de koffers zijn gepakt en gereed om geladen te worden. Thomas heeft al (een matig) open van Gent “in de benen”, Jeroen kon zich optrekken aan de titel in het zomertoernooi en 2 winstpartijen tijdens de 1e ronde van het WK.

Op een kleine vertraging na in Eindhoven kunnen we spreken over een vrij vlotte reis richting Erice.


(links: de ligging van Erice in Sicilië, rechts: de typische straatjes in Erice)

Met de trein naar Gent (Jeroen), met de wagen naar Eindhoven, met het vliegtuig naar Trapani-Birgi, met de bus naar Trapani, met de kabellift naar Erice en uiteindelijk nog te voet (met de koffers) naar het hotel. Aan degene die zich afvragen wat het laatste inhoudt, stellen we voor om in Geraardsbergen aan de Dender te starten om vervolgens bovenop de kapelmuur te eindigen… Sowieso was een goeie maaltijd meer dan welkom. Het begin van een culinaire trip waar we de foto’s vanwege plaatsgebrek niet zullen publiceren.

28 juli 2017, de eerste nacht en ochtend leren ons wat het hotel te bieden heeft. We klagen niet aangezien de kost niet al te hoog ligt en het belangrijkste (kamer + badkamer) wel in orde is. Andere zaken zoals het ontbijt, algemene service, mogelijkheid van een goede nachtrust,… is dan wel weer ver te zoeken.

De eerste dag krijgen we van de organisatie hun jaarlijkse zoektocht voorgeschoteld. Aanmelden, openingsceremonie en toernooi gaan op drie verschillende plaatsen door. We krijgen wel een grondplannetje van Erice waar enkele (te) snel geplaatste kruisjes ons op de goede weg moet helpen. Daaruit blijkt ook dat het A-toernooi op een andere locatie word gehouden dan het B- en C-toernooi. Gelukkig heeft Jeroen nog net de kaap van de 1900 bereikt of anders werden de 2 Belgen al direct opgesplitst…

Alvorens de locatie van het A-toernooi vast te leggen, had de organisatie toch beter eens het sanitaire gecontroleerd. Niet dat we 2 eeuwen terug worden geslingerd maar iets zorgzamer en beter functionerende accessoires waren welkom geweest.

Ook met de arbiter valt niet te sollen. Waar Gsm-toestellen bij ons (uitgeschakeld) toegelaten worden, mogen deze hier de toernooizaal niet binnen. Elke ronde staat de arbiter klaar met de detector ter controle alvorens we mogen binnen gaan.

Ronde 1:

Maes Thomas – Wynarczyk Raymond (ENG, elo 1935) ½ – ½
Pitica Silviu Valentin (ITA, elo 2101) – Debrouwere Jeroen ½ – ½

Thomas krijgt een tegenstander die maar één doel voor ogen heeft (remise), in een toreneindspel waar het nog 2 kanten uit kan, kiest Thomas voor het veiligste resultaat.

De tegenstander van Jeroen antwoord met logische zetten op diens dubieuze zetten en kan genieten van een ruimtevoordeel. Enkel waar een aanval op de damesvleugel het juiste plan is, kiest wit voor het (onnodig) verdubbelen van de torens. Door dit tijdverlies kan Jeroen de stukken opnieuw wat activeren. Uiteindelijk komt er een remisevoorstel van wit op het moment dat Jeroen materiaal kan winnen. Dit wordt niet gezien met het aanvaarden van remise tot gevolg.

Gemengde gevoelens bij beide spelers die enkel maar worden versterkt na het zien van de paringen voor de 2e ronde.

29 juli 2017, 7 van de 9 partijen starten om 16u. Dit zorgt er voor dat we toeristisch belemmerd worden want we moeten telkens op tijd terug aan het schaakbord zitten. Met de kabellift eens naar Trapani behoort wel tot de mogelijkheden maar de stad heeft zo goed als niks te bieden (op een klein wandelpaadje langs de kustlijn na…) We worden als het ware verplicht om in Erice te blijven. Dan kan een mens bijna niks anders doen dan de gezellige restaurantjes opzoeken. Gelukkig zijn er daar voldoende van, met een prijslijst waar we in de lage landen enkel maar van kunnen dromen.

Ronde 2:

Debrouwere Jeroen – Maes Thomas 0-1

Hiervoor komen we niet naar Erice maar het behoort wel altijd tot de mogelijkheden. De 900e partij van Thomas in zijn database is er toevallig één geworden tegen clubgenoot Jeroen. In een gelijk opgaande partij kiest Jeroen op de 22e zet voor een kwaliteitsoffer dat op niks uitdraait. Hiermee wou hij een toreneindspel vermijden… Thomas pareert het met de beste zetten en zorgt er uiteindelijk voor dat het paard van Jeroen later geen vluchtvelden meer zal hebben. De psychologische oorlogsvoering tijdens dag 2 kent zijn winnaar en we kunnen opnieuw voor elkaar supporteren.

30 juli 2017, Thomas speelt vandaag tegen een IM. Alhoewel er toch wat voorbereiding nodig is, gaan we opnieuw de uitdaging aan om af te zakken naar Trapani. De wandeling richting Erice beach bevestigt onze eerste indruk van de stad. Half afgebroken gebouwen of half opgebouwde projecten die al jaren lijken stil te liggen… Het gemis van een appartement aan de zeedijk die ons schaduw biedt, plots krijgen we meer appreciatie voor de Belgische kustlijn. Zonnekloppers zullen we nooit worden. Erice beach op een zonnige zondag, de drukte is te groot om er van te kunnen genieten.


(een iets kalmer plekje op Erice beach)

Ronde 3:

Maes Thomas – IM Castellanos Rodriguez Renier (ESP, elo 2487) ½ – ½
Mastrorilli Nicola (ITA, elo 1962) – Debrouwere Jeroen 1-0

Jeroen gaat voor een stelling waar het paard van de tegenstander aan de rand staat en dus enige tijd nodig heeft om dit om te spelen. Ondertussen kan hij zelf wat verder opbouwen maar vergeet hij de pionnenaanval van de tegenstander te blokkeren. Het leidt uiteindelijk tot een dodelijk loperpaar met verlies als resultaat. Als enige hoogtepunt toont hij in de analyse de tegenstander waar deze het nog sneller (en mooier) kon afmaken. Een magere troost…

Op datzelfde moment blijkt Thomas een pion voor te staan. Maar de aanvallende stukken van zwart maken het wel lastig om deze te behouden. Naarmate de stelling vordert, verdwijnt niet één pion maar nog een tweede pion van Thomas.

Stelling op zet 56, zwart heeft net met het paard een pion op e5 genomen. Volgens de eindspeldatabanken moet wit dit remise kunnen houden. Een fout op de 57e zet (Kh4) wordt niet afgestraft en na 92 zetten en 5 uur en 15 minuten schaken kunnen de heren zich vinden in een puntendeling. Geen slecht resultaat tegen een IM die elk moment GM kan worden (of op dit moment het misschien al is).

Na deze thriller is het toch even wachten tot Thomas’ gedachten en handelingen terug op normale toeren draaien. Enige optie is op een plaatselijk terras zo snel mogelijk zitten, iets drinken en iets eten. Mocht de dienster in kwestie nu even meewerken, dan ware dit iets gemakkelijker geweest. Iets bestellen, wat ze niet hebben, een 2e keuze maken, wat ze ook niet hebben, uiteindelijk een lijst krijgen met wat ze wel hebben om dan vast te stellen na enige onderhandelingen dat ze een eerdere keuze toch hebben… Geen nood, wat ze denken niet te hebben, kunnen ze blijkbaar ook niet aanrekenen, de aperitief is op kosten van het huis, Salute!

31 juli 2017, Vandaag geen tijd om stil te zitten want er moeten 2 partijen gespeeld worden. De eerste partij staat gepland om 10u, de 2e op het gebruikelijk tijdstip 16u.

Ronde 4:

IM Devereaux Maxim L (NOR, elo 2354) – Maes Thomas 1-0
Debrouwere Jeroen – Campo Renato (ITA, elo 1951) ½ – ½

Thomas wordt in het begin van de partij met zijn stukken op de achterste rij gedwongen. Erna volgt een afwikkeling naar een toreneindspel waar de tegenstander iets actiever staat en sneller een pion op de 7e rij kan plaatsen. De toren van Thomas staat hierdoor gebonden om de promotie te beletten. Een stelling die uiteindelijk niet meer te houden is en wit wint.

Jeroen krijgt een Franse opening tegen waarin hij het spel kan maken. Dit aanvallend voordeel verdwijnt wanneer een pion wordt geblunderd. Toch blijft Jeroen de betere posities voor zijn stukken vinden. De winnende aanval komt niet op het bord, wel de aanval die het materiaal terug in evenwicht brengt. De uiteindelijke stelling geeft zwart twee vrijpionnen op de damesvleugel en wit aanvallende stukken en opkomende pionnen op de koningsvleugel. Jeroen kiest voor herhaling van zetten in een eindspel dat wellicht gewonnen is voor hem…

Ronde 5:

Maes Thomas – Yugina Maria (RUS, elo 2074) 1-0
Gelardi Davide (ITA, elo 1932) – Debrouwere Jeroen 0-1

Jeroen komt met zwart opnieuw wat gedwongen te staan maar kan toch zonder materiaalverlies de stukken van het bord ruilen. Wat volgt is 3 pionnen van wit tegen 4 pionnen van zwart op de koningsvleugel terwijl wit zijn koning net van deze vleugel naar het centrum laat komen. Jeroen wacht rustig dit manoeuvre af om erna een vrijpion te creëren en met een listig tussenschaakje zijn eerste winstpartij te noteren.

Thomas mag aantreden tegen de levensgezellin van top seed IGM Marin. Hij kiest direct voor een aanvallende opstelling. Zwart is verplicht om voor een slechtere pionnenstructuur te kiezen waarvan er wegens zetdwang uiteindelijk eentje verloren gaat. Het eindspel is een koud kunstje voor Thomas en ook hier wordt de winst binnen gehaald.

In één en dezelfde ronde beide partijen winnen is een gegeven dat we niet vaak zullen tegen komen, een reden extra om eens goed te gaan eten…

1 augustus 2017, nog wat bekomen van gisteren. 2 partijen op één dag zijn niet te onderschatten. Daarom geen plannen in de voormiddag. Luieren, een wedstrijdje “Brad Pitt imitatie” en wat voorbereiding zijn de voornaamste activiteiten. Jeroen mag zich verwachten aan de hyper versnelde draak tegen de 20-jarige Gueci Laura. Een variant waar hij geen zin in heeft… Zoeken dus naar een alternatieve variant die wordt omgedoopt tot de “Bawnjorno-attack”. Thomas mag tegen een tegenstander die het eerder moet hebben van zijn tactisch spel en trouwens de eerste tegenstrever van Italiaans origine (na een Engelsman, Belg, Spanjaard, Noor en Russin).

Ronde 6:

Marincorlo Piercarlo (ITA, elo 1983) – Maes Thomas 0-1
Debrouwere Jeroen – Geuci Laura (ITA, elo 2016) 0-1

Thomas komt in de vertrouwde Pirc terecht. In een cruciale stelling laat de tegenstander na om zelf de dames te ruilen, dan doet Thomas dit maar. Het levert wit een dubbelpion op en zwart een vrijpion… Niet dat vanaf hier Thomas gewonnen staat maar het geeft hem iets duidelijkere plannen. Het lastige eindspel speelt wit ook iets te snel waardoor de winst wel “gemakkelijk” volgt.

De Bawnjorno attack van Jeroen was tegen dan al op het bord verschenen en reeds opnieuw verdwenen… Zwart had duidelijk medelijden want ze liet soms na om de beste zetten te spelen. Omdat Jeroen al 3-tal zetten lang het genadeloze g5-g4 van zwart verwachtte besloot hij maar om een wanhoopsoffer te doen voor onder andere deze pion. Enkel was het doorsteken van de g-pion op dit moment geen dreiging meer en het offer dus niet meer nodig, auch… Het liet zwart nog zelfs toe om een toren te geven die uiteindelijk tot mat zou leiden.

Later vindt Thomas zelfs al een “Arrivederci” counter attack. We zullen de schaakboeken wellicht niet halen met onze variant…

2 augustus 2017, we kunnen nog altijd niet geloven dat de stad aan de voet van onze berg zo weinig te bieden heeft, daarom trekken we nog maar eens naar Trapani. Na een klein uur wandelen vinden we toch iets waar het aangenaam zitten is om te eten. Een lekkere maaltijd, dat wel, maar stoefen over Trapani kunnen we echt niet doen. Ongelofelijk welk verschil er op te merken is na een kwartiertje in de kabellift te zitten en opnieuw in Erice toe te komen.

Ronde 7:

IM Damia Angelo (ITA, elo 2373) – Maes Thomas
Debrouwere Jeroen – Puglia Francesco (ITA, 1901)

Thomas treedt aan tegen zijn 3e IM, al snel krijgt deze van ons de(respectvolle) bijnaam “the streetfighter”. Niet enkel de uitstraling maar ook de agressieve speelstijl valt op. In een leuke partij met tegenovergestelde rokade kiest Thomas voor een foutieve zet die zijn aanval lam legt, de aanval van wit daarentegen blijft doorgaan en het resultaat valt snel te noteren. Een gemiste kans…

Jeroen had al vrij vroeg in de partij zin om zijn hoofd in de grond te stoppen. In het Schots gambiet vergeet hij een zet die zwart toelaat om de belangrijkste pion van wits stelling te slaan. Met schaamrood op de wangen en zonder enig plan speelt hij toch verder. Al was het maar om het “verdedigen” nog wat te oefenen. Het valt duidelijk op dat de 1900’s in Italië niet even sterk zijn als in België. Ook hier kan de tegenstander het juiste plan niet vinden, op het geschikte moment offert Jeroen de kwaliteit dat hem toelaat om beide paarden centraal te plaatsen. Zwart ziet (terecht) geen winstplannen meer en stelt de remise voor.

3 augustus 2017, vanaf vandaag staan de ogen van de schaakwereld niet meer op Erice gericht maar op Saint Louis waar de Sinquefieldcup van start gegaan is. In de voormiddag wordt dan ook de tijd genomen om de partijen van de 1e ronde te bekijken. Hiervoor zijn we in het gezelschap van het Duits grootmeesterduo Rotstein – Levin.


IGM Levin (links) en IGM Rotstein (midden)

Ronde 8:

Maes Thomas – Geuci Laura (ITA, elo 2016) ½ – ½
Valguarnera Girolamo (ITA, elo 2085) – Debrouwere Jeroen 1-0

Thomas ontmoet de tegenstandster die Jeroen in ronde 6 partij gaf. Of je nu met 1.e4 of 1.c4 begint, je komt sowieso in dezelfde stelling van de hyper versnelde draak terecht. Een stelling waar Thomas wel op in gaat omdat deze hem beter ligt. In de voorbereiding werden enkele zetten van zwart voorspelt die bleken goed te zijn voor wit. Een van deze stellingen kwam op het bord maar wellicht speelde Thomas hier iets te snel waardoor het voordeel van wit al snel terug verdween.

Jeroen verloor na het afwikkelen van de opening een pion maar kreeg wel voldoende tegenspel met het loperpaar aan zijn kant en een passief paard voor wit. Wel speelt hij de stelling niet correct uit en verliest zelfs een 2e pion. Ook hierna geeft de tegenstander Jeroen nog een kans om opnieuw in de partij te laten komen, maar deze wordt gemist en wit wint.

4 augustus 2017, vandaag de laatste ronde van het toernooi. Deze gaat in de voormiddag door. Na het ontbijt van Jeroen en het kopje koffie plus fles water van Thomas gaat het richting toernooizaal. We bereiken deze via de shortcut die we onlangs ontdekt hebben.

Ronde 9:

FM Santagati Alessandro (ITA, elo 2301) – Maes Thomas ½ – ½
Savalla Gianluca (ITA, elo 1854) – Debrouwere Jeroen 0-1

Thomas speelt tegen een fidemeester. Eén die tijdens het toernooi al enkele stellingen mooi heeft gewonnen. Niet met schrik maar met voldoende respect begint Thomas aan de partij. Er komt een stelling tevoorschijn die zwart net bij elkaar kan houden. Eens het eindspel bereikt, stelt Thomas de remise voor. Wellicht in een betere stelling maar na een vermoeiende week was de remise goed genoeg.

Jeroen, 41e op de lijst, speelt een duel voor de eer tegen de 42e. De -1900-speler werd er wellicht bijgehaald zodat er geen bye zou zijn in het A-toernooi. Jeroen die al een heel toernooi zijn gewoonlijk openingsrepertoire (bewust) achterwege laat kan opnieuw in een lastig parket komen. Enkel maakt de tegenstander hier totaal geen gebruik van zodat zwart wel het heft in eigen handen kan nemen. Het ene na het andere stuk komt langzaam op wits koningstelling drukken en het wordt afgemaakt met een knappe matcombinatie.

Thomas haalt 5/9 met een TPR van 2205 , 3 IM’s en 1 FM als tegenstander
Jeroen haalt 3,5/9 met een TPR van 1926, wetende dat de 1900’s niet vergelijkbaar zijn met die als in België…


Links: Thomas met toernooiwinnaar IGM Mihail Marin, tevens auteur van enkele Pirc-boeken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *